Nedan ser ni gasförbrukningen under ca. 1 års tid sedan föreningen började avläsa gasen varje månad. Ur diagrammet kan man se att under ca 5 månader (och troligen ända sedan slutet av 2013) har gasförbrukningen varit nästan den dubbla fram till December 2014 jämfört med Hus B. Denna markanta skillnad har en bakomliggande anledning.
Klicka på bilden för att se en större bild.
Först och främst är Hus A något större till yta i de allmänna utrymmena. Till skillnad från Hus B finns föreningens källare Hus A vilket påverkar värmeförsörjningen då det är ett större utrymme att värma upp.
Den andra anledningen har varit att värmeväxlaren som återanvänder frånluftsvärmen i Hus A har varit ur funktion, troligen sedan slutet av 2013 fram slutet av 2014.
Bortser man från uppvärmningen av inomhusluften så kan man se att under sommarmånaderna (2015 då värmeväxlaren fungerade som den skulle) så är det en ganska jämn gasförbrukning i i båda fastigheterna.
Vi börjar även närma oss den tiden på året då gasförbrukningen ökar då elementen sakta men säkert kommer igång. Viktigt att komma i håg är att vara sparsamma med uppvärmningen. Den största boven är vädring av lägenheterna. Undvik att ha balkongdörr och fönster öppna under de kalla månaderna för att spara in på energin. Använd luftspalterna i fönsterna för att vädra. Vädrar man p.g.a. av dålig inomhus luft så kan det bero på att luftspalterna är stängda och att man har för hög värme på elementen.
Upplever man att man har för kallt i lägenheten kan det bero på att värmesystemet är rätt inställt men p.g.a. tröghet i uppvärmningen hinner värmesystemet inte alltid med i den snabba temperaturväxlingen som sker utomhus. Vår- och höstövergångarna är jobbiga. Kraftig solstrålning dagtid och iskyla nattetid kan ge systemen spader.
Enligt socialstyrelsen så rekommenderas en inomhustemperatur mellan 20 och 23 grader där temperaturen inte får understiga 18 grader. Golvet får vara så kallt som 16 grader. Det går bra att göra egna provmätningar med en inomhustermometer. Man bör mäta på en höjd av ca 60cm, med minst en meter från närmsta yttervägg, fönster, ytterdörr eller minst 60cm från en innervägg.
Upplever ni knäppningar i elementen önskar styrelsen gärna få information om hur frekvent, tid dygnet och vilka dagar det inträffar för att kunna felsöka problemet med tillgänglig VVS-entreprenör.
Hälsningar
Andreas