De senaste två veckorna har några medlemmar hört av sig angående värmen i lägenheterna.
Det jag har kunnat läsa mig in på angående värmesystemet i huset är att det ska finnas någon temperaturgivare i någon av lägenheterna samt en temperaturgivare utomhus. Värmepannan i huset ska reglera temperaturen allt eftersom temperaturen sjunker i lägenhet och utomhus.
När KlimatKyl är på plats för att laga kompressorns i Hus A har jag bett dom att även se över så att värmecirkulationen fungerar som den ska och även givarna. Det har redan gjorts en omfattande service så jag tror inte det är fel på hur systemet är inställt. Det har nog bara inte blivit kallt nog för att pannrummet ska gå på ordentligt.
Men jag har också försökt undersöka saken själv. Efter provmätningar (maghöjd) i min egen lägenhet och temperaturen snittar 21 grader. Temperaturen vid golvet och fönstren sjunker något, vilket är fullt normalt, och hamnar 2-3 grader under uppmätt rumstemperatur.
Jag har även tittat på gasanvändningen under 2012 och 2013 och där ökar gasanvändningen lite under oktober, lite mer i november för att nå högst förbrukning i december – februari. Som vår användningen ser ut nu följer vi tidigare mönster.
Värmesystemet kan vara rätt inställt men p.g.a. tröghet i uppvärmningen hinner värmesystemet inte alltid med i den snabba temperaturväxlingen som sker utomhus. Vår- och höstövergångarna är jobbiga. Kraftig solstrålning dagtid och iskyla nattetid kan ge systemen spader.
Enligt socialstyrelsen så rekommenderas en inomhustemperatur mellan 20 och 23 grader där temperaturen inte får understiga 18 grader. Golvet får vara så kallt som 16 grader. Det går bra att göra egna provmätningar med en inomhustermometer. Man bör mäta på en höjd av ca 60cm, med minst en meter från närmsta yttervägg, fönster, ytterdörr eller minst 60cm från en innervägg.
Hälsningar
Andreas